מהם היחסים בין מקצוע העיצוב לעולם המתפתח של בינה מלאכותית?
אין זה סוד שהבינה המלאכותית (או בקיצור: AI- artificial intelligence) הולכת וחודרת ליותר ויותר תחומים בחיינו. כתוצאה בלתי נמנעת, גם שוק התעסוקה עובר תמורות ושינויים רבים- כאשר עיקר תשומת הלב מופנית לחשש מהיכחדותם של משלחי יד. ובכן, למטבע יש צד נוסף: ממש כמו מהפכות קודמות בהיסטוריה (המהפכה התעשייתית, וכמובן שחדירת האינטרנט לחיי כולנו), כך הבינה המלאכותית מייעלת לא מעט תחומי עיסוק. ובמקרה שלנו: עיצוב גרפי – תחום שדורש גם יצירתיות וגם תהליכים טכניים, ושם בדיוק ה-AI משתלב. אנו נעמוד על הקשר ההדוק שבין שני העולמות המדוברים.
הגדרת עיצוב גרפי ו-AI: במה דברים אמורים?
מובן שכל אחד משני התחומים בהם אנחנו עוסקים מורכב, עשיר וידרוש הרבה מעבר לשורות אלו על מנת להגדיר אותו בפרטי פרטים; כאן נעמוד על שניהם באופן כללי וממוקד לצורך הדיון.
עיצוב גרפי בהגדרתו הרחבה, הינו תחום מעולם העיצוב אשר עוסק בשילוב בין תמונה וטקסט- על מנת להעביר מסר כלשהו. ככזה, הוא למעשה תת תחום של תקשורת חזותית. יחד עם זאת, במשך השנים חלו לא מעט תמורות ושינויים בעולם העיצוב הגרפי, וכיום נעשה גם שילוב שמיעתי בהיבט החזותי- כאשר מדובר בעיצוב לעולם המחשוב למשל.
בינה מלאכותית הינו אמנם כינוי, אך הוא ממחיש בצורה הטובה ביותר את התחום: מכונה ש"חושבת" כמו בן אדם, כאשר אותה מכונה יכולה להיות מכשיר, רובוט, מחשב או כל מוצר- מעשה ידי אדם. כאמור, כיום ה-AI תופס מקום נרחב בתחומים רבים, וכעת נראה כיצד הוא נרתם לטובת העיצוב הגרפי.
AI בשירות העיצוב הגרפי
כפי שציינו, בניגוד לתחומי עיסוק אחרים- הבינה המלאכותית דווקא משרתת את העוסקים בעיצוב; למעשה, קיימת מעין קורלציה בין שני התחומים המתפתחים במקביל. למשל, ה-AI מאפשר ליצור עיצובים חדשניים יותר, או לבצע פעולות מסוימות באופן אוטומטי ובכך לייעל את תהליך העבודה העיצובית. ניתן לומר שמלאכת העיצוב הגרפי רותמת את הבינה המלאכותית לטובתה במספר אופנים:
ראשית, כיום ישנם כלי עבודה אשר מבוססים על בינה מלאכותית, כך שניתן לעצב לא מעט בהסתמך על תוכנות המיועדות לשם כך בלבד (אלגוריתמים). כידוע, כיום כבר לא מדובר רק על עיצוב לוגואים – הבינה המלאכותית מסוגלת ליצור תמונות שלמות על סמך מלל בלבד- דבר אשר מהווה קפיצת דרך עצומה בהליך העבודה.
שנית, בניגוד לכלים כלליים כמו מנועי חיפוש, מערכות AI לעיצוב לומדות את ההעדפות האישיות של המעצב ומציעות פתרונות מותאמים.
כמו כן, מערכת הבינה המלאכותית יכולה אף להעלות פתרונות חדשים על בסיס נתונים קודמים- ובכך למעשה להוות השראה למעצבים בעבודתם.
היבט נוסף, ואולי הבולט ביותר בייעול תהליכי עבודת העיצוב, הוא האוטומציה: בעזרת ה-AI, מעתה אין צורך לכלות זמן רב על עבודה טכנית כחיפוש אחר הצבע המתאים או מיקום אלמנטים בעיצוב, שכן אלה נעשים באופן אוטומטי; תחת זאת, יכול המעצב להתמקד יותר בצד היצירתי של עבודתו.
ולבסוף, ביכולתה של ה-AI לבצע ניתוח נתונים, ועל ידי כך לאפשר למעצבים לזהות מגמות בשווקים, כך שיוכלו להכווין את עבודתם טוב יותר עבור קהלי יעד פרטניים.
עיצוב גרפי ו-AI
כפי שציינו, עולם העיצוב עבר שינויים רבים לאורך השנים; וכך, כיום מעצבים גרפיים נדרשים לדעת הרבה מעבר לעיצוב בלבד ("פוטושופרים"), אלא להחזיק באמתחתם ידע נוסף מתחומים משיקים- למשל עיצוב חוויית משתמש, עריכת וידאו ואנימציה, עיצוב תנועה ועוד (כאמור, כיום עיצוב גרפי כולל בתוכו גם אודיו- בין היתר בעולם הגיימינג). אם ניטול לדוגמה קורס UX UI – עיצוב חוויית משתמש – הרי שהבינה המלאכותית יכולה לתרום המון לתחום: כאמור, בעזרת ניתוח נתונים תוכנות AI יכולות לעזור למעצבים להבין את המגמות השולטות בשוק, כך שבהתאם לתפוקתן של התוכנות ניתן יהיה לעצב חוויית משתמש.
אשר על כן, כיום אכן ניכרת חדירתה של הבינה המלאכותית כבר לשלב הלימודים של עיצוב גרפי: בין אם על יישומיה בתהליכי העיצוב, על האופן בו היא מסייעת ביצירת תוכן ועיבוד תמונות, וכאמור- אף בניתוח נתונים. למעשה ישנן סדנאות המתמקדות בשימוש ב-AI, כך שכמעצבים לעתיד הסטודנטים יהיו מצוידים בכלים החדשים והיעילים ביותר לעבודתם.
בינה מלאכותית עם טאץ' אנושי
המכללה הישראלית לאנימציה ועיצוב – IAC – הוקמה עוד בשלהי שנת 2002, והיום נחשבת לאחת המובילות בתחום העיצוב והאנימציה בישראל. שמה של המכללה הולך לפניה בתעשיית האנימציה, התלת מימד, האיור והאפקטים הוויזואליים, ולמעשה בעולם העיצוב על שלל היבטיו. כמו כן, בשלב זה אנו מנהלים שיתופי פעולה הדוקים ברמה הבינלאומית- עם גופים כגון פיקסאר, דרימוורקס, סוני ועוד. אצלנו תוכלו לדעת שהעתיד שלכם יעוצב כמו שצריך.