תיאורייתצבע

קורס המעניק יסודות תיאורתיים ומעשיים בתיאוריית צבע לקולנוע, טלויזיה ודפוס, בהנחיית הקטור ברבי

מה זה צבע?

"להבין באיזה מנגנון או פעולה, האור מייצר במוחינו את האשלייה של צבעים – זה לא דבר קל בכלל" – סיר אייזק ניוטון, מגדולי המדענים וההוגים בכל הזמנים.

לא הרבה דברים בעולם הם בו זמנית כה פשוטים ונגישים שכל ילד יכול להנות מהם – ומורכבים כל כך, שפשרם העסיק ומעסיק את המדענים והחושבים הגדולים בהיסטוריה – שבו זמנית מחוברים למהות העמוקה של הטבע – אבל גם מופשטים מספיק להוות כלי אינסופי ליוצרים ויזואלים לבטא בו את עצמם.

לא הרבה דברים הם אמיתיים ובו זמנית לא קיימים, גשמיים ובו זמנית מטאפיזיים, לא הרבה שאלות קל לקרוא אבל קשה לענות כמו "מה זה צבע"?

"צבע, כפי שהוא נתפס על ידינו, הוא פונקציה של שלושה נעלמים בלתי תלויים, לפחות שלושה, אני מאמין, אבל ימים יגידו אם צדקתי" – ג׳יימס קלרק מקסוול, מגלה חוקי האלקטרו מגנטיות ואבי ה-RGB.

מעצבים, אנימטורים, צלמים, גרפיקאים, מאיירים ציירים ואנשי אפקטים – כולם משתמשים בצבעים תוך כדי עבודתם כחלק בלתי נפרד ממלאכתם – בין אם זה פיקסלים על מסך, נקודות דיו של דפוס או פיגמנטים במוצרים וצבעי שמן – כמה קודר לדמיין את כל המקצועות האלה מסתפקים בסקלה האחת של שחור ללבן…

האם אנחנו באמת מבינים את הצבעים האלה שאנחנו משתמשים בהם? את המושגים שמתארים אותם? את התכונות שלהם ואיך הם באות לידי ביטוי במדיומים השונים? מה זה רוויה? למה RGB? איך עובד מסך, מדפסת או סתם משיכת מכחול? מה קורה בין הפיקסל לקובץ? איך צבעים הם גם מספרים? מה קורה בין העין למח? איך מערבבים צבעים, איך משלבים בינהם, ומה הופך אותם לכל כך מסובכים? מהו עיוורון צבעים? והאם כולם באמת רואים צבעים אותו דבר?

"כל החמישים שנים האלה של הירהורים עמוקים לא הביאו אותי קרוב יותר לענות על השאלה – מה הם פוטונים? נראה שבימינו כל פרחח חושב שהוא יודע, אבל הם טועים…" – אלברט איינשטיין, אבי תורת היחסות.

מטרת הקורס היא לתת תשובות לשאלות האלה והרבה אחרות – ולהעשיר לא רק את עולם המושגים וההבנה לגבי צבעים – אלא גם את ארגז הכלים ושיטות העבודה – לפתח רגישויות, אוריינות ויכולות מעשיות – ובעקבותיהם גם להפוך אתכם ליוצרים טובים יותר.

"צבע הוא האובססיה היומית שלי, האושר והסבל שלי" – קלוד מונה, מגדולי הציירים בהיסטוריה ואבי האימפרסיוניזם.

פרטים כלליים:

  • משך הקורס כשלושה חודשים.
  • הקורס מכיל 11 שיעורים.
  • 4 מהם מעשיים בכיתה והשאר בזום.
  • משך המפגשים בשום כ-3 שעות אקדמאיות.
  • משך הסדנאות בכיתה כ-4 שעות אקדמאיות.
  • השיעורים מוקלטים וניתן לצפות בהם בכל זמן.
  • הסטודנטים בקורס יגישו בסופו עבודת גמר ויזואלית – דיגיטלית או לא – שתואמת את הכשרתם ותחום הלימודים שלהם.
  1. ״מה צריך את זה״ מבוא לתאוריית צבע והסבר על הקורס. הסיפור של הצבעים חלק א – צבע לפני הספירה, ומה לעזעזל קרה לכחול בעולם העתיק? – דיון פתוח – מה זה צבע?
  2. הסיפור של הצבעים חלק ב – מניוטון לאיינשטיין ומי זה ג׳יימס קלרק מקסוול – 500 שנים של גילויים בשביל תשובה – אור, גלים אלקטרו מגנטיים, פוטונים והעין האנושית . חלק מעשי – איך נוצרים צבעים חלק א – פוטושופ
  3. הסיפור של הצבעים חלק ג – המאה ה20 – משיטוט באפלה למיפוי מלא – הפרסה של הCIE1931 ןהחשיבות שלה – חלק מעשי איך נוצרים צבעים – אורות ופילטרים.
  4. הסיפור של הצבעים חלק ד – פיגמנטים והעולם האמיתי – צבעים בהחסרה, מה זה אלבידו, הגאמוט של פוינטר ולמה אמנים מערבבים צבעים לא נכון מאות שנים שיעור מעבדה צבעים אמיתיים – פרטים מלאים בהמשך
  5. הסיפור של הצבעים חלק הצבעים ותודעה – צבעים דמיוניים, צבעים כימריאלים, צבעים בלתי אפשריים ואשלייתיים – ״עמוק לתוך מאורת הארנב״ – השלמה חלק ומכלולי צבע ומדיומים להצגתם – תקנים ותקינות, מה כדאי לדעת – ומה חייבים לדעת – שיעור מעבדה
  6. שיעור מעשי – מתמטיקה ויזואלית – צבע בשלושה ערוצים – מRGB ל CMY מHSL לLAB ועוד – למה 3? מה המשמעות שלהם, מה אפשר לעשות איתם כשמערבבים בינהם בדרכים שונות, וכמה רחוק אפשר לקחת את זה (blending/composite modes) – שיעור משולב פוטושופ+דה וינצ׳י
  7. שיעור מעשי – מתמטיקה ויזואלית – צבע בשלושה ערוצים – המשך
  8. הסיפור של הצבעים חלק ז – הרמוניות ופלטות – איך מתאימים צבעים נכון – מוולפגנג פון גתה ליוהנס איטן, ג׳וזף אלברס ועוד – (מלווה בספרים – ״יסודות הצורה והצבע בהוראת האמנות״ של יוהנס איטן – Interaction of Color של יוזף אלברס) – שיעור מעבדה? – הצגת הנחיות לעבודת גמר קורס
  9. דפוס – כיתת אמן עם מרצה אורח – למה CMY עושה כאב ראש, (פרטים יורחבו בהמשך) כל מה שצריך לדעת – שיעור מעבדה.
  10. הסיפור של הצבעים חלק ח׳ – הצבע של עור – בני אדם, סקין טון ואיך מתעסקים ב״צבע״ שלנו. (יורחב)

הפסקה של שבועיים שלושה להשלמת עבודות מעשיות והכנה למבחן (מבחן בית – פרטים בהמשך)

  1. מפגש סיום קורס והצגת תערוכת עבודות

מעצבים, אנימטורים, אפטריסטים, קולוריסטים, מעצבים, אמני-פוסט, צלמי וידאו, צלמי סטילס וכל מי שמשתמש בצבעים ומתעניין בתחום.

מידע כללי

סילבוס

קהל יעד

רוצים עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם: